Tomatid 2018



Tõin eile (12. mail) 11 tomatitaime Viimsist Nelgi põik 5 kasvuhoonest nr 4 proua Tiiu Tammiste käest, kes on seal tomatitaimi ette kasvatanud juba u 30 aastat. Valisin lisaks olemasolevatele need sordid tänavu (kõik sorte x 1): Oxheart, Giuletta, Gualdino, Siberi Õun, Ingar, Kiivi, Apelsin, Indigo Rose, Indigo Cherry Drops, Goldkrone, Sweet Million.

Täna (13. mail) said ka kõik uued taimed pottidesse ümber istutatud, lisaks pistsin pottidesse bambusvaiad. Proovime ka tänavu hakkama saada tomatitaimede sidumiseta, suuname neid lihtsalt kasvades ümber tugivaia. Oleme varem sedasi teinud ja see paelavaba süsteem on täitsa toiminud.

Lisaks eemaldasin tomatitaimedelt juba kõrvalvõsusid, neid oli hulgim.

Seega on meil tänavu kasvuhoones selline tomatitaimede valik (23 taime): 

Ananas x 1

Seda tomatit kasvatasime mullu ka, väga põneva maitse ja läbilõikega tomat. Suured magusad-mahlakad viljad, milles on vähe seemneid. Sobib nii kasvuhoonesse kui ka avamaale. 

Apelsin x 1

Varajane salatitomat, sobib kasvatamiseks nii kasvuhoones kui ka avamaal. Tõusmetest saagini kulub 98-110 päeva. Vili on suur ja oranž, meenutab välimuselt apelsini. Vili on väga magus ja lihakas ning kaalub 200-400 g. 

Giulietta x 1

Keskvarane sort Prantsusmaalt, sobib kasvuhoonesse või sooja kohta avamaal. Indeterminantne, haigustekindel sort. Suured ja tihedad ploomitomatid on erkpunased, mahlased ja maitsvad. Sobivad hästi hoidistamiseks. Viljad on 10-12 cm pikkused ja 150-170 g raskused.

Golden Sunrise x 2

Kollane tomat, kasvatame esmakordselt. 

Goldkrone x 1

Varane kõrge kirsstomatisort Tšehhimaalt, mis sobib kasvatamiseks nii avamaal kui ka kasvuhoones. Pikkades kobarates on hulgaliselt 15-20 g kaaluvaid kollaseid kirsstomateid. Saagini kulub õitsemise algusest umbes 45 päeva.

Gualdino x 1

Kollaste viljadega indeterminantne sort. Viljad kaaluvad 100-120 g.

Härjasüda x 1

Indigo Cherry Drops x 1

Indigo Rose'st aretatud kirsstomatisort. Vilja kaal on u 30 g.

Indigo Rose x 1

Varajane ja kõrgekasvuline kirsstomatisort. Ühes kobaras on 12-20 tomatit, viljad on toorelt rohelised, küpsedes peaaegu musta tooni. Ühe vilja kaal on kuni 50 g, koor õhuke. Eelistab savimulda. 

Ingar x 1

Kiivi x 1

Peaks olema roheline tomat :)

Koit x 1

Üks kodumaine sort peab ikka aias olema :) Valve Jaaguse aretatud sort oli Eesti sordilehel 1968-2002, nii et vana ja väärikas tomat. Determinantne, varajane. 

Marmande x 2 

Üks meie pere ja sõpruskonna lemmiktomateid, mida oleme kasvatanud algusest peale ehk alates 2010. aastast. Imeilus lõikepind, nagu lillel!

Money Maker x 1

Juba tuttav tomat meie aias, selline väga klassikaline punane tomat.

Pink Baby Plum x 2

Roosakad viinamarjatomatid, sobivad nii kasvuhoonesse kui ka avamaale. 

Siberi õun x 1

Roosakas suur tomat.

Sweet Million x 1

Kõrge kirsstomatisort kasvuhoonesse. Väikesed, magusad ja säravpunased 10-15 g kaaluvad tomatid, väga suured kobarad. Taim on jõulise kasvuga ja vajab toestust. Indeterminantne.

Sungold x 2

Üks laste ja suurte lemmikutest, väike kollane ja magus kirsstomat.

Tigerella x 1

Kena mustriga tomat.

Comments